Møte fredag 19. april 2002

Møtested: Hjemme hos Kjetil
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Før møtet ble det holdt en kort orientering om prøvesmaking av cognac. Arrangøren hadde fått tilsendt informasjon fra "Fagansvarlig for sensorisk prøveinstans i Vinmonopolet". Denne var meget nyttig og ga medlemmene god veiledning i prøvesmaking generelt og ikke minst om begrep som benyttes i prøvesmaking av cognac. Takk til Håkon Skurtveit for nyttig informasjon.

Felles for de tre cognacer som ble prøvesmakt denne kvelden, er at produsentene kun selger små kvanta av skattene de har på lager, slik at fremtiden også kan nyte godt av dem. Et annet fellestrekk er at produsentene i størst mulig grad selger "rene"produkter, ikke blandingsprodukter, dog med noen unntakstilfeller. Alle cognacene finnes på Vinmonopolets bestillingstuvalg.

Vi prøvde følgende cognacer:

Vurdering


J. Normandin-Mercier Vieille Fine Champagne
Kolbjørn
Lys, gyllen cognac. Fyldig, blomsterpreget duft, hint av aprikos og mandel. Moderat anslag og fylde. Godt avstemt og elegant. Kompleks. Ikke spesielt langvarig.
Kjetil
En klar, brunlig Cognac, med en fruktig og søtlig duft med en aning av mandel. Den har et kraftig anslag og smaken er fyldig og hard. Cognacen har en karakteristisk smak, eik?? Ettersmaken er middels lang og rik på smak. Totalt sett en spennende Cognac med et markert særpreg.
Frank
Middels dyp farge, blank brungul valør. Lukta er syrlig og sødmefylt. Middels kraftig. En tydelig smak av mandel, kraftig anslag, fyldig med lang ettersmak. En fyrrig og interessant cognac.
Joar
Lys gyllen. Fruktig og litt søt. Elegant. Overraskende fyrrig smaksanslag som varer lenge før den avtar. Sødmefylt og rik på aroma. Inneholder veldig mye uten at noe tar overhånd. Maskulin stil. Dagens beste for undertegnede.
Tor Anders
Gyllen, gulaktig farge. Lett, mild, fruktig lukt. Aning av sitrus. En meget frisk og fyrrig cognac, med en kortere ettersmak enn forventet.
Arnstein
Middels dyp gyllengul. Fruktig, vinøs, kjølig lukt. Relativt kraftig anslag hvor smaken assosieres med tørket frukt og sitrus. Sammensatt, rik på aroma. Ettersmaken er lang, fruktig. Meget god.

A. E. Dor Vieille Fine Champagne XO
Kolbjørn
Relativt mørk, rødgyllen, noe av av samme fargenyansene som i rosèvin? Frisk duft, mye blomst, assosoerer luktstoffer med nykokt rips. Kraftig anslag, fyldig, mye fat og vanilje. Langvarig ettersmak.
Kjetil
En mørk brun Cognac med en søtlig dufta av bær. Noe mineralisk. Har et bløtt anslag med en smak av bær. Tørr. Ettersmaken er middels lang En liten skuffelse, prisen tatt i betraktning.
Frank
En ganske mørk cognac. Rød-brun. Forholdsvis forsiktig på lukt. En aning sviske trer fram. Fruktig. Smaken er ganske avdempet, bløt. Er mineralsk. Egentlig en overraskende kort ettersmak, merket tatt i betraktning. Smaken vokser noe, men kunne gjerne ha vart lengre.
Joar
Farge som mørk mahogny. Noe skarp duft med innslag av karamell. Smak av mineral og innslag av røyk. En tanke for hard cognac etter min smak, men gjør seg sikkert til både kaffe og sigar. Tørr og nokså tung. Middels ettersmak.
Tor Anders
Mørk, dyp gyllen farge. Lukt: Mer av frukt enn blomster. Moderat anslag, rund og mild, relativt korvarig ettersmak. Totalt sett en god cognac-opplevelse.
Arnstein
Dyp farge, rødbrun. Kjølig, sødmefylt lukt med innslag av bær. Smaken er fyldig, mineralsk og med innslag av urter. Tørr. Middels lang ettersmak. God, men med utgangspunkt i prisen hadde jeg forventet mer...

Brillet Trés Vieille Réserve Grande Champagne XO
Kolbjørn
Mellomgylden cognac. Svært rik, sødmefylt lukt, blomster, hint av banan og rosin. Elegant, fyldig anslag, svært vinøs og sødmefylt. Moderat ettersmak. Kveldens ener!
Kjetil
En lys brun Cognac med en mild og fruktig duft. En aning blomsterduft. Anslaget er bløtt og smaken er fruktig og behagelig. Har en lang og bløt ettersmak. En meget god Cognac til en rimelig pris. Kveldens klare ener.
Frank
Middels dyp farge. Gylden. Søt, bløt lukt. En aning vanilje. Har et godt anslag, ikke for midt og ikke for sterkt. En kompleks cognac hvor smaken av frukt og mineral trer fram. En lang og middels kraftig ettersmak. En meget god cognac.
Joar
Lys gyllen. Ung og forholdsvis lett. Avdempet bløtt og søtt, men også svakt syrlig. God, men ikke så så rik som den første cognacen i denne testen.
Tor Anders
Lys gulaktig på farge. Smaken er svært god, kompleks, svakt syrlig. Langvarig, svakt søtlig ettersmak. En kvalitetscognac som kommer opp mot noe av det beste vi har prøvd.
Arnstein
Middels dyp gyllen farge. En klar, varm lukt. Rosin? Smaken er rund og lett, både søt og syrlig (sammensatt og kompleks). Lang ettersmak. Totalinntrykk: En meget god cognac, kveldens favoritt.

Kjetil hadde funnet kveldens cognacer på Vinmonopolets bestillingsliste. Ikke bestselgere, men et svært spennende utvalg. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
J. Normandin-Mercier Vieille Fine Champagne Brillet Trés Vieille Réserve Grande Champagne XO A. E. Dor Vieille Fine Champagne XO

Andre saker

Neste møte: Trondheim lufthavn, Værnes den 4. mai.

 

Tilbake til møteoversikt