Julebord lørdag 24. november 2001

Møtested: Hjemme hos Frank.
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Årets julebord og årsmøte ble avholdt hos Frank. Som seg hør og bør ble dette julebordet et kulinarisk høydepunkt i tillegg til at det legges mye flid i å ha ekstra god drikke denne kvelden. Følgende sorter ble prøvesmakt:

Vurdering


Kolbjørn
Lys gyllen. Kompleks duft. Innslag av eplekjerner og heggeblomst. Voluminøst anslag og svært lang varighet. Vanilje og stikkelsbær kommer til uttrykk i avslutningen. Fløyel for ganen!
Kjetil
En lys og klar Cognac, med en lett og ren fløyelsduft. Den har et mildt anslag som vokser og vokser og holder veldig, veldig lenge. En komplett Cognac, noe av det beste jeg har smakt.
Frank
Har en meget sødmefylt odør som også er mild og meget tiltalende. Den har et kraftig anslag uten at det blir for sterkt. Den har en sødmefylt og voksende ettersmak. Smaken sitter i leeenge. En lys og lett cognac fri for tilsetninger. Prisen er forholdsvis høy, men dette er en cognac for spesielle anledninger.
Joar
Lys gul farge. "Henger" lenge i glasset. Søt, tiltalende lukt med merkbart innslag av krydder - som fløyel. En cognac som får nakkehårene til å stritte. Anslaget er dempet og harmonisk etterfulgt av en laaaang hale som tar deg med inn i evigheten.
Tor Anders
Lys, frisk farge, lukt av frukt og sødme. Mild og dempet smak som varer lenge. Jevnt over en meget god opplevelse, uten de store overraskelsene underveis.
Arnstein
Aprikosfarget, med søt duft av rosin. Smaken er lett og frisk, samtidig elegant og dempet. Ettersmaken er ren og klar, og varer nærmest uendelig. Dette er nok en kvalitetscognac, men den innfrir ikke mine forventninger fullt ut.

Kolbjørn
Rødgyllen, mørk. Kraftig fatpreget duft, mye blomster. Kraftig smaksanslag. Lang varighet - dog ikke samme lengde som Sabourin. Tørr og utpreget eikepreget.
Kjetil
En klar, litt rødlig Cognac med en relativt kraftig, men fruktig duft av fersken. Den har et middels kraftig anslag med en fruktig smak. Ettersmaken er lang, men en smule besk. En kraftig, men god Cognac.
Frank
Denne har en markant, kraftig og mer syrlig lukt. Jeg synes anslaget er forholdsvis mildt, men den kommer seg raskt. Et lite ankepunkt er likevel ettersmaken som er skuffende kort. Kan ikke måle seg helt med andre kvalitetscognacer i så måte.
Joar
Mørk farge. Også denne cognacen har et forsiktig luktanslag, selv om den er noe tyngre. Krydder. Smaken, derimot, har et kraftig anslag. Fyrrig, og overraskende rå. Tørr og noe besk mot slutten av kurven. En alt for tøff cognac etter min smak.
Tor Anders
Mørk, forholdsvis kraftig farge. Rund, mild, søtlig lukt - lett syrlig og litt hissig på smak, ettersmaken kommer fort og forsvinner også nokså raskt. Men en god cognac, totalt sett.
Arnstein
Fargen er rød/gylden og den har en mild, men moden duft. Smaken er rund og fyldig og holder seg relativt lenge. Behagelig.

Kolbjørn
Mørkgyllen. Lagringspreget duft, blomst og bær. Ikke mye duft. Kraftig smaksanslag, fyldig, noe tørr, langvarig smakskurve. Godt kjøp prisen tatt i betraktning.
Kjetil
En klar, brunlig Cognac med en kraftig, men noe skarp duft. Anslaget er middels, men tar seg opp og vokser med en veldig fin og avbalansert ettersmak som er meget lang. En meget positiv overraskelse, spesielt etter den skarpe duften.
Frank
Har en kraftig og nesten litt stikkende lukt. Den lover ikke godt slik sett. Smaken gir derimot et annet inntrykk. Den er rund og har en rolig intro. Så kommer den ganske så voldsomt uten at det blir en smakseksplosjon. Den er behagelig og fruktig. Slik jeg vurderer det, en prismessig og kvalitetsmessig meget bra cognac.
Joar
Forventningene til denne for meg totalt ukjente cognacen var ikke så stor etter de to forgående testene. Desto mer overraskende og gledelig var smaken, selv om den ikke har en så lang ettersmak som Sabourin og Fussigny. Et godt kjøp!
Tor Anders
Litt småbesk lukt, ikke akkurat innbydende. Smaken derimot en positiv overraskelse. Nydelig cognac, mild og rund - en cognac som ut fra forventningene gir mye opplevelse for pengene.
Arnstein
Rød, gylden farge. Lukten er kraftig og litt stikkende og preges av bær. Den har en rund og kompleks smak som varer lenge, selv om Sabourin nok sitter lengre i. Meget god, prisen tatt i betraktning.

Kveldens cognacer: A. De Fussigny, Ragnaud Sabourin og De la Tour XO. Tre sterke for seks forventningsfulle ICC-medlemmer...
A. De Fussigny XO Ragnaud-Sabourin Alliance No 20 Grande Champagne De La Tour XO

Menyen i år:
Aperitif: Pineau des Charentes (Very old) Bache Gabrielsen

Forrett: Gratinert breiflabb i hvitvinsaus pyntet med stjernefrukt. Til forretten hadde vi en hvitvin fra Torres

Hovedrett: Rødvinsmarinert lammesteik med gratinerte poteter og broccoli. Rawson's Retreat fra Australia var en kraftig og god rødvin til denne maten.

Dessert: Roquefort og tysk brie med jordbærsaus, jordbær, pære og melon. En østerriksk Eiswein kompletterte desserten.

Takket være vår eminente kokk, Kjetil, ble maten tilberedt på en fortreffelig måte i tillegg til at den som vanlig smakte meget godt. Innherred Cognac Club hadde nok en gang avholdt et smakfullt julebord.

Andre saker

Neste møte: Dato ikke bestemt, men møtested er hos Tor Anders

Tilbake til møteoversikt