Møte lørdag 13. oktober 2001.

Møtested: Hjemme hos Kolbjørn.
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Flere måneders atskillelse ble tilendebragt i en lun atmosfære hos Kolbjørn denne høstkvelden i oktober. En lang sommer var omsider over og forsamlingen overøste hverandre med høystemt og rørende gjensynsglede. Det var en samstemt oppfatning av at et så langt opphold mellom møtene ikke er av det gode verken faglig eller sosialt. Dette til tross var det ingen ydmykhet å spore i forhold til ambisjonene for kveldens faglige program. Tre cognacer ble presentert:

Vurdering


Martell Cordon Bleu
Kolbjørn
Dyp gyllenrød farge - henger svært lenge ved glasset. Rik, men rund blomsterduft med hint av heggeblomst og vanilje. Fyldig anslag, tar av som en concorde. Svært lang varighet. En mild, elegant og kompleks cognac.
Kjetil
En mørk, karamellfarget Cognac med en velutviklet og komplett duft. Ikke den markerte sviskeduften som er typisk for Martell. Er rund og mildt avdempet. Et mykt anslag som er svakt stigende, men stiger lenge. Fruktig og avbalansert. Ettersmaken er meget lang, og beholder det søtlige preget hele veien. Avsluttes som en komplett smaksopplevelse. En meget god Cognac i det absolutt øverste skikt. Passer min gane veldig godt.
Frank
En mørk cognac med mye, søt og mild lukt. Den har et meget avstemt anslag. Smaken vokser og varer ved lenge og lenge. Herlig! Dette er etter min mening en sammensatt og kompleks cognac som er et studium verdt. Smaken er rund, men har også en aning “strenghet” i seg på slutten. Vanskelig å være uenig i at dette er en cognac som de fleste andre kan måle seg mot.
Joar
Mørk rød i fargen. Luktinntrykket bærer bur om en velutviklet cognac. Mild og rund med mye preg.
Den aller første smaken fikk nakkehårene til å reise seg. Laaang ettersmak. Nydelig! Ligger som en kule og godgjør seg i magen. En komplett cognac med særpreg. Nokså tørr.
Tor Anders
x
Arnstein
Cordon Bleu er mørk, karamellfarget med en kraftig, fløyelsaktig, søt duft av blomster og melasse. Den har et moderat anslag og er fyldig og moden. Smaken holder meget lenge uten å endre karakter. Dette er en verdig referanse.

Martell XO Supreme
Kolbjørn
Samme farge og heng ved glasset som MCB - enda sterkere duft, men samme preg, hint av sviske og mandel? Mer anslag og noe tyngre enn MCB, noe kortere hale.
Kjetil
Er like mørk, men litt mer rødlig enn storebror. Den har en litt spissere/skarpere duft, og mangler litt på kompleksiteten. Har et fyrigere anslag og er raskere økende, men har den samme fruktige smaken som storebror. Ettersmaken holder også her lenge, og er mildt avtagende. Fullt på høyde med storebror, men har et hissigere temperament.
Frank
Også denne Martellen har mye lukt. Ikke fullt så mild lukt som Cordon Bleu, en aning spissere. Er fruktig og smaken av sviske trer tydelig fram i min gane. En ganske kraftig cognac. Har en lang og god ettersmak. Absolutt kvalitet. Den er dyr, men bør prøves ved høve.
Joar
Også dette en mørk cognac. Luktinntrykket bærer bud om en rund cognac, men med et spennende stikk. Hint om vanilje. Minner mye om Cordon Bleu. Kraftig anslag, men later til å ha en noe kortere hale enn Cordon Bleu, noe som kan skyldes at smaksløkene allerede har begynt å dovne. Meget god.
Tor Anders
x
Arnstein
XO Supreme har en mørk farge. Den har en kraftig, litt stikkende lukt av blomster og vanilje. Moderat til kraftig anslag. Fyldig, moden og kompleks. Også denne har en meget lang ettersmak med innslag av sviske. Alt i alt en meget fin cognac. Jeg foretrekker faktisk denne foran Cordon Bleu, og det sier ikke lite...

Godet Sélection Spésiale VSOP
Kolbjørn
Til å være VSOP: mørk. Lukt av syrlige bær, ikke spesielt kraftig. Rikt anslag, fruktig og noe syrlig. Lang ettersmak. Meget god VSOP - et spennende bekjentskap.
Kjetil
En mørk VSOP med en fruktige duft. Litt skarp, tydelig litt ung. Har et middels mildt anslag, er sterkt voksende men avtar relativt raskt. Har en litt søtlig duft. Har en middels lang ettersmak. En litt uferdig Cognac, men ville sikkert klart seg bra sammen med andre VSOP'er
Frank
Stakkars Godet i dette laget sammen med Martell. Likevel som VSOP en absolutt godkjent cognac. Både lukt og smak er noe syrlig, ikke så sammensatt og konsentrert. Den har et godt anslag, vokser noe og har en lang ettersmak til VSOP å være.
Joar
En god VSOP, men etter å ha smakt to cognacer i toppdivisjonen er det klart at vi befinner oss i en lavere divisjon igjen. Mener å ane innslag av blomst og skog. En ung cognac som er noe kantet, men som har en ganske lang ettersmak. Ikke så kompleks, men likevel et spennende møte.
Tor Anders
x
Arnstein
Godet er gansk mørk til å være en VSOP. Den har en moderat, blomsterpreget duft - litt syrlig. Moderat anslag, fruktig og moden. Også denne har en forholdsvis lang ettersmak, men en litt flatere smakskurve enn de to foregående. En meget bra VSOP.

“Referansen”, flankert av en XO og en VSOP. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Martell XO Supreme Martell Cordon Bleu Godet VSOP

Andre saker

Neste møte: 24. november hos Frank. Julebord!

 

Tilbake til møteoversikt