Møte fredag 30. mars 2001.

Møtested: Hjemme hos Kolbjørn. Ansv. arr: Tor Anders
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

Aftenen gjorde sin sitrende entre mens overstrømmende hilsninger ble utvekslet medlemmene imellom, som sin vane tro ga uttrykk for stor gjensynsglede og nesten barnlige forventninger til kveldens faglige program. Tor Anders var den ansvarlige for det cognacfaglige innslaget, som jo tross alt er det vesentligste når ICC samles. Han hadde notert seg et råd fra Jon Bertelsen, som Joar refererte på forrige møte, nemlig det poenget å smake f. eks. tre VSOP'er for å sammenligne cognacer av presumtivt samme kvalitet.

På bordet sto derfor tre cognacer med denne betegnelsen - nemlig:

 

Vurdering


Martell Oslo 1000 år VSOP jubileumscognac
Kolbjørn
Dyp rødgyllen farge. Rund, blomsterpreget duft, heggeblomst og rosin. Moderat anslag, med sterkt stigende smakskurve. Virker vellagret, elegant og fyldig, moderat ettersmak.
Kjetil
En mørk brun Cognac med en kraftig og meget søt duft av svisker. Har et sterkt anslag en relativt kraftig, søtlig smak. Den har en lang ettersmak, som skjemmes litt av å bli en aning besk helt på slutten. Konklusjon: En typisk Martell, god.
Frank
En mørk cognac med mild, rund, fruktig og innbydende lukt. Den har et kraftig anslag, noe for kraftig etter min smak. Smak av mineral. For kort ettersmak.
Joar
Mild, søt lukt som også avspeiler seg i smak. En rund cognac i kjent Martell-stil, men skuffende tam og lite særpreg. Middels lang ettersmak som ikke stiger. Fruktig.
Tor Anders
Mørk, relativt svak lukt i forhold til forventningene. Halvtam, litt ubestemmelig smak. Kort ettersmak. En cognac som det er vanskelig å karakterisere utover at den er jevnt god – uten å overraske eller henføre.
Arnstein
Relativt mørk, gylden farge. Søt lukt av blomst. Smaken er rund og moden, men uten spesielt særpreg. Ettersmaken er behagelig og varer lenge. Dette er en typisk Martell; god, men dyr.

Remi Landier VSOP
Kolbjørn
Relativt mørk VSOP. Spritlukt, syrlig, svak og lite tiltalende. Kraftig anslag, ung, fruktig, relativt lang ettersmak - særpreget.
Kjetil
En relativt mørk Cognac. Lukter råsprit, kanskje med en aning blomsterduft. Har et mildt anslag og smaker som det dufter, råsprit. Middels lang ettersmak. Konklusjon: En uferdig Cognac.
Frank
Også en mørk cognac. Lukta er pregløs og litt merkelig. Lukter det cognac? Etter min smak en uferdig, rå cognac. Har ikke utviklet noe særpreg. Smak av råsprit. Forholdsvis lang ettersmak, men når smaken i seg selv ikke er særlig innbydende, blir ikke dette noe pluss i margen.
Joar
Lite tiltalende førsteinntrykk på grunn av stikkende lukt etterfulgt av en rå spritsmak. Forholdsvis kort. En ung cognac som ikke har utviklet noe særpreg. Vil trolig tjene på lengre lagring.
Tor Anders
Litt besk lukt, spritaktig. Virker å være forholdsvis ung. Smaken er svakt søtlig, ungdommelig, svakt voksende. Lengre ettersmak enn Martell.
Arnstein
Mørk på farge, om enn noe lysere enn Martell. Ubehagelig lukt som minner om våt ull eller smørsyre. Smaken er heldigvis bedre enn lukta. Den er moden med et moderat anslag. Virker noe yngre enn Martell. Ettersmaken er søt og av middels lengde. Dette er ingen favoritt.

Chabasse VSOP
Kolbjørn
Moderat mørkgyllen farge. Fruktig luft av syrlige bær. Kraftig anslag, mye frukt og sødme, moderat ettersmak. Yngre enn de andre som ble testet. Kveldens beste kjøp.
Kjetil
En mørk, litt blass Cognac. Har en mild og fruktig duft. Smaken er søtlig og fruktig med et moderat anslag. Har en middels lang og avdempet ettersmak. Konklusjon: Et trivelig bekjentskap.
Frank
Har en ganske lett, fruktig og fristende lukt. Smaken er sødmefylt, mye smak, god smak. Et medium anslag som vokser noe. Smaken faller så noe, men blir værende en god stund. Etter min smak et meget hyggelig bekjentskap til en forholdsvis rimelig penge.
Joar
God lukt. En cognac med ganske tykk smak. Veldig god. Her får du mye for pengene. Kveldens positive overraskelse. Tenk hva denne cognacen hadde smakt som XO! Ungdommelig friskhet i forhold til Martells jubileums-cognac.
Tor Anders
Svakt, men innbydende anslag. Ung og frisk, fyldig smak med sødme. Lang og fyldig ettersmak. En god cognac, mye for pengene i forhold til de to øvrige.
Arnstein
Gylden farge og en litt pregløs lukt av eik. Søt, fyldig smak med et moderat anslag. Smaken holder relativt lenge, og den søtlige karakteren holder helt ut. Beste kjøp prisen tatt i betraktning - og fin flaske!

ICC's medlemmer ble denne gang presentert for tre cognacer i kategorien VSOP. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Martell Oslo 1000 år VSOP Chabasse VSOP Remi Landier VSOP

Andre saker

Kvelden forløp ellers i en fin og lun atmosfære, hvor Kolbjørns bevisste valg av musikk og ikke minst mat bidro til at alle følte de hadde en svært utbytterik sammenkomst.

Tilbake til møteoversikt