Møte fredag 2. februar 2001.

Møtested: Hjemme hos Joar.
Til stede:  Kolbjørn, Kjetil, Frank, Joar, Tor Anders, Arnstein

I en opprømt atmosfære på grunn av Erles (Kjetil/Anne) hastige akomst bare noen timer før, ble ICCs medlemmer presentert for tre cognacer:

Vurdering


Prince Hubert de Polignac VSOP
Kolbjørn
Mørk gyllen, mørkere enn de fleste VSOP. Frisk duft - røde bær. Moderat anslag, tørr, ettersmaken lang og avstemt. God VSOP !
Kjetil
Gyllen brun, litt rødlig farge. Fruktig og frisk, litt søtlig duft. Moderat anslag som er sterkt voksende. En rund og fyldig smak med en besk ettersmak. Totalt en grei Cognac uten det helt store særpreg.
Frank
En forholdsvis mørk cognac som er tilsatt en del karamell. Den lukter ikke så mye, men den lukten som er er ganske fruktig. Kjenner litt rosin og kanskje litt vanilje? Smaken er skuffende i forhold til lukta. Den er litt tam og pregløs etter min smak. Smaken av jord/brent torv tiltaler ikke meg. Et forsiktig anslag. Vokser noe og er litt ram, men har en brukbart lang hale. En VSOP som absolutt kan anbefales.
Joar
Gyllen, rød farge. Kraftig lukt av krydder, røyk og mørk sjokolade. Smak som varer ganske lenge. Forholdsvis svakt og rundt anslag. Vokser mye etter noen sekunder. Holder ganske lenge. En smaksrik VSOP.
Tor Anders
Svakt søtlig, samtidig litt metallisk lukt, litt uferdig førsteinntrykk. Smak uten det helt store særpreget. Forholdsvis kort ettersmak som forsvinner med cognacens farvel i munnhulen. Svak aning av brent torv?
Arnstein
Gyldenrød farge. Fruktig, frisk lukt. En aning karamell? Smaken er litt "vassen", svarer ikke til det som lukten lover. Varighet: kort til middels. Tørr. Cognacen er grei nok, men forårsaker ikke spesielt stort engasjement.

Cognac Claude Chatelier XO
Kolbjørn
Artig flaske. Lys gyllen farge med røde undertoner. Blomsterpreget luft - innslag av rom, rosin og eik. Ganske kraftig anslag, smaken varer en stund og vitner om langvarig lagring. Forøvrig litt skuffende - litt tam og lite særpreg.
Kjetil
Mørk, gyllen brun. Mild og avbalansert krydderduft, litt uferdig. Et moderat anslag, svakt voksende. En uferdig smak, litt besk. Middels lang ettersmak. Holder ikke hva den lover.
Frank
En noe lysere cognac. Sannsynligvis ikke tilsatt så mye søtningsmiddel. Har nok ligget mest på gamle fat. Her er det ganske mye lukt, og den er meget sødmefylt. Fruktig, vanilje. Smak: Har en del frukt i seg. Ganske forsiktig anslag. Vokser ikke noe særlig, men den holder seg en god stund. Savner det man egentlig kan forvente av en XO både mår det gjelder anslag og ettersmak. Den er ganske rimelig (kr.299 for 0,5 l), og sette i sammenheng med det, så er dette likevel et bra kjøp.
Joar
Gyllen farge, bortimot orange. Beskjeden både i lukt og smak. Innslag av appelsin og vanilje. Avdempet. Lite preg.
Tor Anders
Litt lysere på farge enn den første. Avdempet lukt, men stadig tydeligere preg av mandel og vanilje. Lite karakteristisk, men et sympatisk bekjentskap med lengre ettersmak enn Polignac.
Arnstein
Lett gylden farge, med lukt av mandel. Kanskje litt syntetisk? Forsiktig smak, litt tørr. Ettersmaken har middels varighet, men er svak. "Billig" XO.

A. E. Dor Cigar Reserve
Kolbjørn
Dyp gyllen farge. Rikelig lukt av blomster, assosiasjoner til heggeblomst, vanilje og hibiscus. Harmonisk og fyldig anslag. Rund og langvarig. Kvalitetskonjakk i sjiktet over kveldens to andre konjakker.
Kjetil
Mørk, gyllen brun farge. En mild og komplett duft. Et sterkt anslag, men likevel voksende. Skjemmes litt av en ram ettersmak. Totalt sett den beste i kveld.
Frank
En middles lys cognac. Lukten er voluminøs og innbydende. Vanilje. Sødmefylt, Den har et ganske kraftig anslag, og smaken preges etter min mening av sjokolade, mandel. En fyldig og moden cognac. Middels lang ettersmak. Dette er kveldens beste cognac, men å sammenligne disse tre cognacen er kanskje ikke helt riktig. Til det er nok druer og lagring for forskjellig dem i mellom.
Joar
Gyllenrød farge. Fruktig, mild og søt lukt som inneholder mye. Balansert, elegant smak med en touch av vanilje. Tykk smak. I en klasse for seg i denne testen. En voksen cognac.
Tor Anders
Lukt med nokså mye sødme, som kan gi en forførende fornemmelse av sommereng. Fyldig moden smak, med en behagelig ettersmak. Totalt sett: Best i test.
Arnstein
Middels gylden farge og eikpreket lukt (røyk). Smaken er rund og moden, den vokser og har passe sødme. Ettersmaken er lang og behagelig. Dette er en god cognac, klart best i dette utvalget.

En VSOP, en XO og en Cigar Reserve. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Claude Chatelier XO A. E. Dor Cigar Reserve Prince Hubert de Polignac VSOP

Andre saker

Tilbake til møteoversikt