Cognac, «Berit» og Ytterøy

Publisert: 08.12.2011

Innherred Cognac Club har holdt kurs på Ytterøy. Nå kan også ytterøyningene kunsten å drikke cognac...

Kurset kunne knapt ha vært lagt til en mer vindfull dag. Stormen «Berit» meldte sin ankomst samtidig som ferga med ICC om bord klappet til kai.

Det var Jon Audun Haukø på Ytterøys samlingspunkt Rampa som hadde invitert oss, og et 30-talls personer hadde benket seg rundt bordene da timen var kommet fredag 25. november.

Kurset bestod av et innledende foredrag der deltakerne ble gjort kjent med Cognac-distriktet, produksjonsmåten og lagringen. Til slutt ble deltakerne guidet gjennom smakingen av fire forskjellige kvaliteter cognacer, fra en ung VS til en 30-40 år gammel XO.

De fire cognacene som ble testet, var:

Meukow VS, varenr. 3492301, kr. 365
Et cognachus med russiske interessenter, som har sin historie tilbake til 1862 da den russiske tsar Alexander II ville sikre tilgangen til cognac. En panter preger flaskene fra Meukow. Meukow VS er cirka fire år gammel. Middels dyp brungyllen. Middels fylde. Aroma preget av rosiner og epler. Trepreget ettersmak med antydning til karamell. www.meukowcognac.com

Bache Gabrielsen Pure & Rustic VSOP, varenr. 2074001, kr. 366
Vinmonopolet tilbyr i dag sju kvaliteter i serien Pure & Rustic. Serien kom på det norske markedet etter at Vinmonopolet for noen år siden utfordret cognacprodusentene til å produsere cognac brut, det vil si cognacer uten noen form for tilsettinger som for eksempel sukker og karamell. Denne VSOPen består av en blend av 75 prosent Fins Bois og 25 prosent Borderies. Den har godgjort seg på eiketønner i cirka åtte år. Lys gyllen. Sval aroma preget av fersken, tørket frukt og sitrus. Ettersmak med fint integrert fatpreg og streif av treolje og urter. www.bache-gabrielsen.com

Leyrat XO dom. De Chez Maillard Fins Bois , varenr. 9449601, kr. 840
Inngår i sortimentet til cognachuset ABK6 som fremstiller flere spennende cognacer under navnene ABK6, Le Reviseur og Leyrat, der sistnevnte er flaggskipet. Leyrat XO er omkring 35 år gammel, sammensatt av cognacer fra 1974, 75, 76, 77 og 78. Det er en brut kvalitet, det vil si ingen tilsettinger av verken sukker eller karamel. Floral og krydret, vanilje med nytt tre, honning. Smaken er rund, harmonisk og elegant. www.leyrat-cognac.com

Prunier XO Tres Vielle Grande Champagne, varenr. 4794401, kr. 530
Er sammensatt av årganger med en gjennomsnittsalder på over 30 år. En perfekt og harmonisk cognac som bare må oppleves! Harmonisk, rund, kraftig aroma og lang ettersmak.

Innherred Cognac Club har arrangert en rekke kurs de siste årene. Er du interessert? Ta kontakt med oss for et tilbud!

 

Jon Audun Haukø og Innherred Cognac Club.

Innherred Cognac Club stilte opp da daglig leder Jon Audun Haukø på Rampa ba oss holde cognackurs på Ytterøy i Levanger. Fra venstre Joar Børstad, Frank Brevik, Tor Anders Hovik, Jon Audun Haukø og Tore Suul.

Cognacinteresserte ytterøyninger.

Et trettitalls cognacinteresserte ytterøyninger deltok på kurset.

Hjem