Ny tur til Cognac!

Innherred Cognac Club (ICC) er klar for en ny tur til Cognac. En viktig oppgave blir å finne en produsent som kan lage jubileumscognacen vi skal ha klar til 150-årsjubileet til Steinkjer kommune i 2007.

Årets tur til Cognac strekker seg over en uke, og starter lørdag 18. september. Med studieturen til Cognac og Charente-regionen i 2002 fremdeles friskt i minne, er det med store forventninger vi snart setter kursen for Frankrike. Foruten jubileumscognacen (se egen artikkel), vil innhøsting stå sentralt for årets tur.

Vi har fått til et spennende program med god hjelp av importører og ikke minst fra Elisabeth og Jan Bremer i Imagine Reiser AS i Jarnac. Dette er programmet for turen, dag for dag:

Lørdag: Avreise Værnes - ankomst Charente og vårt hus i Segonzac.
Søndag: Besøk hos Jenssen Cognac i Le Maine Portubaud, med bl.a. omvisning på vinmarkene. Grunnlegger og eier er norske Per Egil Jenssen som i 1999 så muligheter til å etablere et førsteklasses cognachus tuftet på et gammelt hus. Le Maine Pertubaud var opprinnelig en liten landsby bestående av flere separate gårder. Disse er nå samlet i en helhetlig ramme.
Mandag: Besøk hos A.E. Dor i Jarnac. Firmaet ble etablert i Jarnac i 1858 og bærer navnet til grunnleggeren Amedee-Edouard Dor. Hans fornemmelse for de lange linjer gjør at firmaet i dag er et av de mest anerkjente i cognac-verdenen.
Tirsdag: Dagsutflukt til Bordeaux, St. Emilion, besøk bl.a. hos Ch. Bel Air.
Onsdag: Besøk hos Brillet i Graves. Firmaet ble grunnlagt på midten av 1800-tallet av Vivien Brillet, men det var først i 1985 at man gikk i gang med å markedsføre sine egne etiketter. Under ledelse av Jean-Louis Brillet produseres det i dag meget interessant cognac fra egne vinmarker.
Torsdag: Besøk hos Delamain i Jarnac. Firmaet har kjøpt, modnet og blandet cognac helt siden firmaet ble stiftet i 1824. Deres yngste cognac er godt over 20 år gammel. Delamain produserer med andre ord cognac fra høyt XO-nivå og oppover.
Fredag: Besøk hos L&L Lafragette og evt. Font-Borne. L&L er det eneste cognachuset som i dag destillerer sin cognac i det historiske sentrum av Cognac, og som de profilerer som økologisk. Etter at Jean-Paul og Marie-Claude Lafragette gikk sammen med Legier-gruppen i 1982, er denne cognacen blitt nummer to i USA. Kom på det norske markedet i fjor. Font-Borne kom på polet i sommer og er et lite familie-eid cognachus fra 1850. Det produserer kun rene Grande Champagne-cognacer. Først i 1973 startet de salg av cognac under eget navn, og de selger kun 35.000 flasker cognac pr. år.
Lørdag: Hjemreise.
  Langs Charentes bredder
Audry Normandin ga oss et engasjerende innblikk i historien til J. Normandin-Mercier og Chateau de La Peraudiere da vi var i Frankrike forrige gang, i mai 2002.